Novosti

Previous Next

Dani trešnje / Zvizdić: BiH je lider regiona u turizmu

Mostar -- "Dani trešnje 2018." - međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma - otvoren je u utorak u velikoj sali bivšeg Tržnog centra 'Merkur' u Vrapčićima, uz prisustvo velikog broja, izlagača, građana, gostiju i zvanica svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine, te zvaničnika opština Požega u Srbiji i Čair, Skoplje u Makedoniji.

 Na štandovima sajma, kojeg organizuje Turističko udruženje Mostar Sjever, već prvog dana mogli su se vidjeti razni poljoprivredni proizvodi, radovi kućne radinosti, te potencijali eko i ruralnog turizma.

 

 

 

U izjavi medijima, direktor Sajma, Salem Bubalo, rekao je da su i ove godine organizatori uspjeli okupiti oko 300 izlagača iz cijelog regiona.

"Srbija, Makedonija, Hrvatska, Crna Gora... Tako da se u tom pogledu rađaju neki pozitivni procesi vraćanja povjerenja u regiji Jugoslavije", rekao je Bubalo, govoreći o tome iz kojih zemalja dolaze izlagači na Sajmu "Dani trešnje 2018."

 

 

 

Sajam je bio prilika i da gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić i načelnik opštine Čair u glavnom gradu Makedonije, Skoplju, Visar Ganiu potpišu sporazum o saradnji i prijateljstvu. Domaćini sajma "Dani trešnje 2018." tako ističu da predstavnike navedene makedonske opštine posebno zanima uvezivanje dva historijska jezgra Mostara i Skoplja.

 

 

 

Na sajmu "Dani trešnje 2018." predstavila se i Opština Požega iz Srbije. Jedan od izlagača iz tog dijela Srbije je i Sportsko-kulturni centar Opštine Požega.

 

 

 

"Mi imamo prije svega razvijenu domaću radinost, neke proizvode koji su karakteristični za naš kraj, a takođe imamo i veoma razvijenu privredu. Imamo dosta malih preduzeća, koja su prisutna na tržištu cijelog svijeta, tako da upravo i njih predstavljamo ovom prilikom", izjavio je medijima predstavnik SKC Požega Dejan Mrkić.

 

 

 

Na sajmu u Vrapčićima izlaže i Marjan Stojnev iz Skoplja u Makedoniji, koji predstavlja svoje ručno rađene sapune od kozjeg mlijeka. "Od ovog sajma očekujem da upoznam ljude s kojima ću da sarađujem i na primjer da izvozim u BiH ili nešto šire", rekao je Stojnev.

Sajam je proglasio otvorenim predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, rekavši kako su "Dani trešnje" odavno postali međunarodni sajam. "Sajam koji je već poprimio karakteristike regionalnog i međunarodnog sajma i već davno izašao van granica BiH. A kvalitetom svojih sadržaja uspio je da postigne ključni cilj, a to je promocija bosanskohercegovačke privrede", rekao je uz ostalo Zvizdić.

On je u svom obraćanju prisutnima još uz ostalo rekao kako su svi ekonomski pokazatelji BiH u porastu, te da je naša zemlja u nekim oblastima privrede i lider u regionu, poput činjenice da BiH u regionu ima najznačajniji rast turizma. "(Imamo) kontinuitet broja povećanja turističkih posjeta. Na petnaestom smo mjestu na svijetu po broju i povećanju turističkih posjeta", kazao je takođe Zvizdić.

 

 

 

(StarMo)