Novosti

U sklopu 17. Međunarodnog sajma privrede, prehrane i turizma „Dani trešnje 2019.“ organizovana je humanitarna akcija, gdje su posjetioci kupovinom ulaznice u iznosu od 5 KM, a na dobrovoljnoj bazi, ostvarili pravo na učešće u nagradnoj igri sponzora Međunarodnog aerodroma Tuzla i Zračne luke Mostar. Sredstva od kupovine ulaznica bit će uplaćena Centru za djecu i omladinu s posebnim potrebama „Los Rosales“. 

Međunarodni aerodrom Tuzla je dodjelio dvije povratne karte na relaciji Mostar-Eindhoven, a Zračna luka Mostar tri povratne karte na relaciji Mostar -  Düsseldorf, Mostar – Stuttgart, i Mostar – Zagreb. Na fotografijama se nalaze brojevi ulaznica sretnih dobitnika.

 

Osim nagradne igre dodjeljene su zlatne medalje i plakete sponzorima i učesnicima ovogodišnjeg Sajma.

Zlatne plakete

-          KLAS d.d. Sarajevo - generalni pokrovitelj

-          UPKM Dani jabuke Goražde - za promociju poljoprivrednih proizvoda

-          BPK Globusart Ulcinj Crna Gora, Ramiz Hajdari - za organizaciju sajma i promociju suvenira i rukotvorina, kao turističkog proizvoda jugoistočne Evrope

Zlatne medalje

-          Kersting doo Goražde - Hladno cijeđeno suncokretovo ulje

-          Enkeleda Murtaj Gjirokastër Albanija - za dekoracije od kamena

-          Vidar Brko Rudo - biokomplet za bronhitis i astmu

-          Obrt "Kraljević" Kreševo - komplet "Peka- sač"

-          Ljekovito bilje "Latice" Tomislavgrad - Mast za kožne bolesti

-          Dragana Stojanović Užice Republika Srbija - Liker od šumskog voća

-          Kućna radinost Hajro Vesil Visoko - čuvar tradicije visočkih kožara

Danas, na drugom sajamskom danu, održane su zanimljive prezentacije, nakon kojih su prisutni imali priliku uživati i u zabavnom dijelu programa.
Održane su prezentacije na temu:
·        Panoramska žičara „Rujište“-Grad Mostar;
·       „Ekonomija ruralnih područja s posebnim osvrtom na organsku proizvodnju“, te
·       „Povećanje konkurentnosti bosanskohercegovačkih preduzeća“.
 
Prezentaciju projekta Panoramska žičara- turističko-rekreacioni park „Rujište“-Grad Mostar; održala je arhitektica Amela Džajić koja je prisutne upoznala sa mogućnostima koje bi ovaj projekat donio gradu Mostaru i HNK.
Izgradnja Panoramske žičare bi obogatila turističku ponudu Rujišta nizom atraktivnih sadržaja, te kreirala podlogu za razvoj zdravstvenog, eko, kao i rekreativnog turizma. Izgradnja žičare bi također smanjima broj motornih vozila i emisiju ispuštanja štetnih plinova na platou Rujišta, te omogućila ubrzani transport posjetilac sa platoa Rujišta do platoa Vrada i planinskog vrha Čelopek, i planina Obrljin.
Pored panoramske žičare, cilj projekta je također izgraditi mini skijaški centar i snježni park. Sve iznad navedeno bi Rujište napravilo privlačnijom turističkom atrakcijom, te omogućilo mnoštvo radnih mjesta, prema riječima arhitektice Džajić, te direktora Sajma, gospodin Bubala.
Na Sajmu je održana i prezentacija na temu „Ekonomija ruralnih područja s posebnim osvrtom na organsku proizvodnju“, koju je prezentovao mr. Sead Herceg. Predavač Herceg je prezentovao vlastiti put do vuspjeha, tj. stvaranje uspješnog biznisa, pokazavši da organska proizvodnja može doprinijeti ekonomskom razvoju ruralnih područja, te važnost organske proizvodnje za razvoj lokalne zajednice, kao i opstanak ljudi na ruralnim područjima, uz stvaranje uslova za osnaživanje stanovništva.
Prisutnima je stručno predavanje na temu „Povećanje konkurentnosti bosanskohercegovačkih preduzeća“  doc. dr. Afan Čehajić koji je govorio o uspješnom poslovanju, razvijanju biznisa, saradnji države, akademske zajednice i poslovnog sektora, te kako saradnja svih aktera skupa može unaprijediti ekonomiju zemlje.
Nakon zanimljivih stručnih prezentacija, prisutne su uz bogat plesni program zabavili plesači iz Kulturno umjetnickog društva „Blagaj“.
Sajam je danas za sve posjetioce otvoren od 10:00 do 19:00 h.
 
 

U sklopu Međunarodnog sajma poljoprivrede, privrede, prehrane i turizma „Dani trešnje 2019“ večeras je u Univerzitetskom sportsko-rekreacionom centru „Midhat Hujdur-Hujka“ održan malonogometni turnir za djecu 2002. i 2003. godišta. Turnir je organizovan od strane Sportskog udruženja „Mahala“ iz Mostara.

 

Na turniru su učestvovale četiri ekipe i to:

 

  • Sportsko udruženje „Mahala“ Mostar,
  • Sportsko udruženje „Trešnjavka“ Počitelj,
  • Sportsko udruženje „Dubravka“ Čapljina, te
  • Obrtnička komora FBiH

 

Prvo mjesto je pripalo Sportskom Udruženju Trešnjevka Počitelj. Organizatori i učesnici turnira su se zahvalili direktoru Sajma, te sudiji Alemu Kruškonji na suđenju večerašnjeg turnira.

Partneri turnira su Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine i Sportski savez Grada Mostara.

 

U Mostaru je danas održana svečana ceremonija otvaranja 17. Međunarodnog sajma poljoprivrede, privrede, prehrane i turizma „Dani trešnje 2019“. Uz brojne zvanice i bogatu ponudu Sajma označen je početak trodnevnog predstavljanja 300 izlagača na ovogodišnjem Sajmu međunarodnog karaktera, na kojem pored BiH učestvuju i izlagači iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hvratske i Turske.

Uvodnim obraćanjem svečanu ceremoniju je otvorio direktor Sajma, doc. dr. Salko-Salem Bubalo, koji se zahvalio izlagačima, zemljama učesnicama, partneru sajma i sponzorima.

Direktor Bubalo je istaknuo da je ponosan da Sajam ove godine ima humanitarni karakter, budući da će dobrovoljnom kupovinom ulaznica u iznosu od 5 KM, kupci učestvovati u nagradnoj igri i ostvariti mogućnost dobitka jedne od 5 povratnih karata koje doniraju Međunarodni aerodrom Tuzla i Zračna luka Mostar. Sav novac od karata bit će direktno uplaćen na račun Centra za djecu s posebnim potrebama „Los Rosales“.

Takđer, direktor je uputio posebne zahvale na partnerstvu Obrtničkoj komori FBiH, koja čuva autohtone zanate i zanimanja BiH.

Prisutnima se u ime gradonačelnika Mostara obratila glavna savjetnica Grada Mostara, Radmila Komadina, poželjevši mnogo sreće organizatoru i izlagačima, te naglasivši značaj organizovanja ovog i sličnih sajmova u Mostaru. Komadina je istaknula da je ovaj sajam postao tradicionalan i da svake godine postaje veći, te jedan od vodećih gospodarskih sajmova ove vrste u BiH. „Veoma je bitna poruka prijateljstva koja se šalje opravo sa ovog Sajma i iz grada Mostara“, kazala je Komadina.  

Prisutnima se obratio i Edin Mušić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji je kazao da je ovogodišnji Sajam posebno značajan, jer se na ovom Sajmu sklapaju veoma bitna prijateljstva i prezentuje bitan projekat Gondolske žičare, kao i privredni i turistički kapaciteti Mostara. Mušić je naglasio da je posebno ponosan na regionalni karakter sajma koji spaja ljude iz regije ali i šire, te poželio mnogo sreće izlagačima.

U ime Obrtničke komore FBiH, kao glavnog partnera Sajma, obratio se direktor Željko Babić, kojem je na današnjoj ceremoniji uručena Zlatna trešnja.

Željko Babić je pozdravio prisutne u ime obrtnika, napomenuvši da svi vide štandove obrtnika, koji najbolji pokazatelj njihovog vrijednog rada.

Također, direktor Babić je u ime Obrtničke komore FBiH uručio priznanje direktoru Sajma, Salemu Bubalu.

Na svečanoj ceremoniji direktor Sajma je ukratko prezentovao projekat Gondolske žičare- Turističko- rekreacioni park „Rujište“- Grad Mostar, te najavio detaljniju prezentaciju iste na 2. danu Sajma, sa početkom u 11.30 h.

Prisutnima se obratio i poželio mnogo sreće kako na trodnevnom Sajmu, tako i na projektu Gondolske žičare, dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić, koji je ovim putem prezentovao iskustva izgradnja iste u Sarajevu.

Prijatelj Grada Mostara, u ime Općine Raška, Republika Srbija, Lazar Mandić je kazao da je Općina Raška uz sličan projekat žičare u svojoj zajednici uspjela ostvariti zavidne turističke kapacitete: „Naša općina je domaćin turističkog centra Kopaonik, a mi smo u zadnjih par godina uspjeli povezati naše staze i instalirati moderne žičare, što i vi namjeravate kroz pomenuti projekat. To je privuklo veliki broj turista, čak 34 000 svakog sata i postalo je glavni izvor prihoda naše općine. Prema tome, mi znamo šta ovakvi projekti znače za jednu sredinu i želimo vam puno sreće i uspjeha u realizaciji istog“.

Na ceremoniji je dodijeljena i Zlatna trešnja FK Velež, kao i FK Stari grad Staklorad, te Međunarodnom aerodromu Tuzla i Zračnoj luci Mostar za doprinos u humanitarnoj akciji na ovogodišnjem sajmu i  zavidnom rezultatu pružanju usluga.

Na ceremoniji je potpisan i Sporazum o saradnji i prijateljstvu između Grada Mostara i Grada Zrenjenina u Republici Srbiji, kao i Garada Mostara i Grada Skoplja- Općina Butel, Sjeverna Makedonija.

Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, je iskazao posebno zadovoljstvo što može prisustvovati jednoj ovako značajnoj privrednoj manifestaciji, te je istaknuo kako se nada da će Grad Mostar i Grad Zrenjanin ostvariti uspješnu saradnju: „Grad Zrenjanin je po broju stanovnika i po veličini dosta sličan Mostaru, iako ima neke drugačije kapacitete, te smatram da ćemo ostvariti uspješnu saradnju kao i sami primjeniti neke primjere dobre prakse koje vidimo ovdje kod vas.“

Velimir Smilevski, gradonačelnik Općine Butel, iz Sjeverne Makedonije je kazao da mu prisutvo na današnjem Sajmu u Mostaru pričinjava veliko zadovoljstvo, te da se nada da će Općina Butel i Grad Mostar uspješno sarađivati u godinama koje predstoje.

I na kraju prisutnima se obratio i proglasio Sajam otvorenim Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je iskoristio ovu priliku da istakne kako Bosna i Hercegovina ima vrlo ozbiljne privredne, ekonomske i industrijske potencijale, kao i dobre trgovinske odnose sa zemljama regiona i Evropske Unije. Također, Zvizdić je naglasio značaj ove privredne manifestacije: „Sajmovi poput ovoga čijem svečanom otvaranju danas prisustvujemo, su dobra prilika za prezentaciju privrede kao i industrijskih potencijala, za ozbiljne stručne analize, kao i povećanje konkurentnosti naših preduzeća i ukupne privrede naše države, te za povezivanje privrednika i postizanje određenih poslovnih ugovora i dogovora koji mogu unaprijediti konkurentnost kompanija i proizvoda. Današnji Sajam je prilika da se povežemo lokalno, regionalno i međunarodno, a 300 izlagača je vrlo ozbiljan pokazatelj značaja ovoga Sajma.“

Danas je u Centru za kulturu Mostar održana konferencija za medije na kojoj je najavljen i predstavljen program 17. Međunarodnog sajma poljoprivrede, privrede, prehrane i turizma “Dani trešnje 2019.”

Prisutnima su se obratili direktor Sajma, Salem Bubalo, predsjednik Obrtničke komore FBiH, Željko Babić, viši stručni saradnik Turističke zajednike HNK, Ramiz Bašić i direktorica Centra za djecu s posebnim potrebama “Los Rosales”, Mirna Mezit.

Svečano otvaranje Sajama je sutra 19. Juna, u 11:00 h u sajamskom prostoru bivšeg TC Merkur u Vrapčićima.

 

Direktor Sajma, Salem Bubalo je istaknuo kako je ovaj, 17. po redu Sajam i najobimniji budući da će se ove godine na sajmu predstaviti oko 300 izlagača sa veoma širokom ponudom kompanija, obrta i proizvoda.

Kao poseban pečat ovogodišnjeg Sajma jeste promocija budućeg turističkog proizvoda, gondolsko-panoramske žičare na planinskom, turističko-rekreacionom masivu Rujište koji zavrijeđuje pažnju, ne samo u zimskom nego i ljetnom periodu, kao spas od vrućina i kao veliki turistički potencijal koji je potrebno još razraditi i ponuditi više aktivnosti građanima i turistima.

Taođer, na Sajmu će se potpisati i Sporazum o sradnji i prijateljstvu između Grada Mostara i Grada Zrenjanina u Srbiji.

Ovogodišnji Sajam nudi i nekoliko stručno-naučnih predavanja, kao i priliku za osvajanjem vrijednih nagrada.

Direktor Bubalo je kazao da se na ovogodišnjem Sajmu mnogo pažnje posvetilo i humanitarnom dijelu, te da kupovinom humanitarne ulaznice od 5 KM, što je na dobrovoljnoj bazi, cijeli iznos ide centru “Los Rosales” u Mostaru, a kupci ostvaruju pravo na učešće u izvlačenju nagrada tombole. Tuzlanski aerodrom donira 2 povratne avionske karte na relaciji Tuzla-Eindhovevn, dok mostarski aerodrom donira 3 povratne karte na relacijama Mostar-Štutgart, Mostar-Dizeldorf i Mostar-Zagreb.

Ulaz na Sajam se ne naplaćuje, osim humanitarne karte koja je na dobrovoljnoj bazi.

Glavni partner ovogodišnjeg Sajma je Obrtnička komora FBiH, a generalni pokrovitelj “Klas” Sarajevo.

Predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH, Željko Babić je istaknuo da su sajmovi jedina mjesta gdje se mogu ostvariti direktni i kvalitetni kontakti među ljudima i kvalitetno prezentovati usluge, te da internet i društvene mreže to nisu uspjele promijeniti, a za što su postojale pretencije.

“Mi smo dali učešće 35 obrta koji će se predstaviti na Sajmu. Posebno se zahvaljujem organizatoru i direktoru gosopodinu Salemu koji nam je omogućio besplatan smještaj za 35 obrtnika sa teritorije FBiH”.

Ramiz Bašić je kazao da Turistička zajednica HNK dugo godina podržava ovaj Sajam, te da ima i svoj štand na Sajmu na kojem promoviše bogatu turističku ponudu HNK. Gospodin Bašić je pohvalio ideju nove žičare na Rujištu, kazavši da će TZ ovaj projekta rado podržati.

U ime Centra za djecu s posebnim potrebama “Los Rosales”, direktoru i organizatoru se na ravnopravnoj prilici da učestuvuju kao i ostali u društvenim sferama zahvalila i direktorica Centra Mirna Mezit. Direktorica je zahvalila organizatoru na prepoznavanju rada i truda Centra, ali i problema sa kojima se Centar suočava u cilju čega su u ponudi humanitarne ulaznice čiji će prihod ići Centru “Los Rosales”.