Novosti

Drugi sajamski dan obilježen stručnim predavanjima, prezentacijama i zabavnim sadržajima

Danas, na drugom sajamskom danu, održane su zanimljive prezentacije, nakon kojih su prisutni imali priliku uživati i u zabavnom dijelu programa.
Održane su prezentacije na temu:
·        Panoramska žičara „Rujište“-Grad Mostar;
·       „Ekonomija ruralnih područja s posebnim osvrtom na organsku proizvodnju“, te
·       „Povećanje konkurentnosti bosanskohercegovačkih preduzeća“.
 
Prezentaciju projekta Panoramska žičara- turističko-rekreacioni park „Rujište“-Grad Mostar; održala je arhitektica Amela Džajić koja je prisutne upoznala sa mogućnostima koje bi ovaj projekat donio gradu Mostaru i HNK.
Izgradnja Panoramske žičare bi obogatila turističku ponudu Rujišta nizom atraktivnih sadržaja, te kreirala podlogu za razvoj zdravstvenog, eko, kao i rekreativnog turizma. Izgradnja žičare bi također smanjima broj motornih vozila i emisiju ispuštanja štetnih plinova na platou Rujišta, te omogućila ubrzani transport posjetilac sa platoa Rujišta do platoa Vrada i planinskog vrha Čelopek, i planina Obrljin.
Pored panoramske žičare, cilj projekta je također izgraditi mini skijaški centar i snježni park. Sve iznad navedeno bi Rujište napravilo privlačnijom turističkom atrakcijom, te omogućilo mnoštvo radnih mjesta, prema riječima arhitektice Džajić, te direktora Sajma, gospodin Bubala.
Na Sajmu je održana i prezentacija na temu „Ekonomija ruralnih područja s posebnim osvrtom na organsku proizvodnju“, koju je prezentovao mr. Sead Herceg. Predavač Herceg je prezentovao vlastiti put do vuspjeha, tj. stvaranje uspješnog biznisa, pokazavši da organska proizvodnja može doprinijeti ekonomskom razvoju ruralnih područja, te važnost organske proizvodnje za razvoj lokalne zajednice, kao i opstanak ljudi na ruralnim područjima, uz stvaranje uslova za osnaživanje stanovništva.
Prisutnima je stručno predavanje na temu „Povećanje konkurentnosti bosanskohercegovačkih preduzeća“  doc. dr. Afan Čehajić koji je govorio o uspješnom poslovanju, razvijanju biznisa, saradnji države, akademske zajednice i poslovnog sektora, te kako saradnja svih aktera skupa može unaprijediti ekonomiju zemlje.
Nakon zanimljivih stručnih prezentacija, prisutne su uz bogat plesni program zabavili plesači iz Kulturno umjetnickog društva „Blagaj“.
Sajam je danas za sve posjetioce otvoren od 10:00 do 19:00 h.